Memorial Painting van Hans Laurens Kampman

MEMORIAL PAINTING VAN HANS LAURENS KAMPMAN 1964-2006
Acryl op canvas, 100x70

Dit Gedenkschilderij werd gemaakt in 2008 in opdracht van zijn moeder.

Het schilderij beweegt zich binnen de cyclische beweging van Geven en Ontvangen.

In het tastbare bereik is dit weergegeven door de onder zijn handen ontstane potten en kruiken, samengesteld uit de gevonden scherven die minutieus weer samengevoegd worden tot een geheel. Datgene dat hij door zijn werk de wereld gegeven heeft in het tastbare.

Laurens restaureerde keramische archeologische vondsten.

Werk is zichtbaar gemaakte Liefde zegt Kahlil Gibran in 'de Profeet'.

Het niet-tastbare wordt weergegeven vanuit de beweging die vanuit de bokaal vloeit naar de handen van Laus. Naar dat wat gecreëerd wordt vanuit scherven- naar het ‘ge-heelde’. Dat wat ooit in zijn handen weer tot en geheel geworden is, is vervolgens in brons gegoten en staat nu symbool voor het ongebrokene. Deze kruik kan nooit meer gebroken worden. Hij is in onverwoestbaar materiaal vereeuwigd.

De cyclus van geven en ontvangen. Zijn moeder mocht deze bronzen bokaal, na zijn heengaan als geschenk ontvangen van zijn vrienden. Als symbool voor het tastbare èn het onzichtbare en onuitgesprokene . Het niet-tastbare wordt gevat in woorden (op de sokkel) die niet gezegd konden worden. Woorden van liefde die niet geuit konden worden. Die Laus niet (meer) kon ontvangen. Het wordt geschonken en komt vanuit de kelk in die cyclische beweging weer bij hem terecht, bij het hart. In het NU.

De ware verbinding komt vanuit het hart.

Gebruikt zijn de kleuren terra, aarde kleuren. De aarde, de klei waarmee hij de archeologische vondsten herstelde.

De blauwgroene/ turquoise tinten: in de algemene symboliek is turquoise, als kleur van de kleur van zuivering, verwerking, genezing en vrede.

Turquoise was heilig voor de Egyptenaren, omdat het de trap van Osiris vertegenwoordigde via welke de mensen konden opstijgen naar de sterren.

détail uit het schilderij van Laurens

terug naar Memorial Painting